Kategoriat Uutiset

Median akkreditoituminen on avattu

Akkreditoituminen toimittajille, vaikuttajille ja kuvaajille on nyt käynnissä. Ilmoitathan juttu- ja lehdistölipputoiveesi oheisen linkin kautta. Lehdistölipun voimme myöntää vain juttua tekeville. Akkreditoitumisen kautta on mahdollista varata myös maksullisia lippuja.  

Oopperajuhlat avataan 5.7. Harjoituskausi alkaa kesäkuun alussa, jolloin esiintyjät ja taiteilijat kerääntyvät Savonlinnaan.  

Akkreditoidu täällä 

Kauan odotetun uusi Nabucco on ”ekologinen manifesti” – Karita Mattila johtaa dramaattisten roolien tähtikaartia ja tekee oopperadebyyttinsä Oopperajuhlilla. 

Naapurikansaan kohdistuva hyökkäys ja menetetty vapaus ovat teemoja Giuseppe Verdin menestysoopperassa Nabucco, jonka palkittu Rodula Gaitanou ohjaa Savonlinnan Oopperajuhlilla tulevana kesänä. Gaitanou on tämän hetken seuratuimpia oopperaohjaajia maailmalla. Hän on International Opera Awardsien listaama Vuoden ohjaaja -ehdokas 2019 ja sai Kreikan presidentin ojentaman Argo-palkinnon 2022. La traviata -ooppera, jonka Gaitanou ohjasi Lontoon Holland Parkissa muutama vuosi sitten, nousi ilmiöksi musiikkimediassa.   

Gaitanou ja Aalto-yliopistossa väitellyt lavastus- ja pukusuunnittelija takis sijoittavat Nabuccon lähitulevaisuuteen. ”Ilmastonmuutos on aikamme suurin sota ja sitä käydään luontoa vastaan”, sanoo Gaitanou. ”Meidän versiomme on ekologinen manifesti.” Päärooleissa laulavat mm.  Gabriele Viviani, Oksana Dyka, Mika Kares, Anthony Ciaramitaro sekä Johan Krogius sekä suuri Oopperajuhlakuoro, joka on kuin yksi roolihahmoista suurista kuorokohtauksista tunnetussa teoksessa. Ismaelen roolissa laulava Krogius voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 2021 ja ura on lähtenyt sen jälkeen nopeasti nousuun. Krogius on ollut kiinnitettynä Berliinin Staatsoper Unter den Lindenin kansainväliseen oopperastudioon.Uutuustuotannon ensi-ilta on lauantaina 6.7.2024.  

”IT’S NEVER TOO LATE FOR A DEBUT”  

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä debyyttiä, sanoi Karita Mattila The Guardianin haastattelussa 2014. Jutussa hän kertoi haaveilevansa Wagnerin Lohengrinin Ortrud-noidan roolista. Toive toteutui myöhemmin loistokkaasti Baijerin valtionoopperassa ja se toteutuu uudelleen Olavinlinnassa ensi kesänä. Jälleen Mattilalla on edessään merkittävä debyytti: Oopperarooli on hänen koko pitkän uransa ensimmäinen Savonlinnassa. 

”On suuri tapaus saada Karita Mattila, aikamme merkittävin suomalainen oopperalaulaja, esiintymään ensimmäisessä roolissaan Oopperajuhlilla”, sanoo taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. ”Myyttinen Lohengrin on vaikuttava jo itsessään, ja illasta tulee muutoinkin suurta suomalaissolistien juhlaa, kun nimiroolin laulaa Wagnerin rooleihin viime vuosina syventynyt Tuomas Katajala ja Kuningas Heinrichina kuullaan basso Timo Riihosta.” 

Oopperajuhlien klassikkotuotannoista kesällä 2024 nähdään myös Mozartin Don Giovanni. Hurmurin pääroolissa laulavat ukrainalaistaustainen Yuriy Yurchuk ja Waltteri Torikka 

VIERAINA NORRLANDSOPERAN, PRAHAN KANSALLISOOPPERA JA VIRTUOOTTINEN PIANON VILLIKKO 

Kesällä Savonlinnaan on kutsuttu kaksi vierailevaa oopperaryhmää, jotka laajentavat kuukauden mittaisen festivaalin tarjontaa. Kaija Saariahon Adriana Materista nähdään tuoreeltaan Norlannin oopperan kiitetty tuotanto, jonka ensi-illan Ville Matvejeff johti Uumajassa keväällä 2023. Kaija Saariaho menehtyi viime kesänä. 

”Olen pitkään haaveillut Kaijan oopperan esittämisestä Oopperajuhlilla. Suremme kovasti Kaijan poismenoa, mutta sitä kauniimpaa on voida tehdä Adriana Materin esityksistä tribuutti hänen elämäntyölleen”, Ville Matvejeff sanoo. 

Prahan kansallisooppera, Národní divadlo, on suuri eurooppalainen oopperatalo, jonka ydinohjelmistoon kuuluu tšekkiläinen ooppera. 200-vuotisjuhlaansa viettävän Bedřich Smetanan Myyty morsian on komediallinen koko perheen tarina, josta nähdään elokuvaohjaaja Alice Nellisin tulkinta.  Tšekkiläisen musiikin juhlaviikko huipentuu suureen oopperakonserttiin keskiviikkona 31.7. Prahan kansallisoopperan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista tulkitsee Jenufa-oopperan Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi kertaa Suomessa.  

Konsertoimaan saapuu unkarilainen pianotaituri Peter Bence. Hän on pianon villikko, jonka kansainvälinen suosio räjähti, kun hän videoi ohimennen kaksi sovitusta Michael Jacksonin kappaleista ja julkaisi ne YouTubessa. Bence on musiikin monilahjakkuus, joka säveltää myös itse. Savonlinnan konserttinsa ohjelmaan Bence on valinnut huippuhittien lisäksi elokuvamusiikkia ja omia sävellyksiään. Savonlinnassa vierailu on hänen ainoa Suomen konserttinsa vuonna 2024.

 

Lisätietoja
Sonja Eiramo
Head of Marketing Communications

sonja.eiramo@operafestival.fi
puh. 040 508 8828