Virittäydy tunnelmaan

Uppoudu tarinoihin ja tutustu oopperaihmisiin. Haastatteluja, videoita, taustoja ja kauneimpia aarioita – ole hyvä.

Oopperakokemuksen mukavuutta on helppo parantaa: Valitse vain sopivat kengät

Oopperaesityksen seuraaminen keskiajalla rakennetussa Olavinlinnassa on monelle ainutlaatuinen kokemus, jota halutaan kunnioittaa hienolla asuvalinnalla. Kokonaisuus täydennetään tietysti asuun sopivalla kenkäparilla, mutta linnan epätasaisia käytäviä ja jyrkkiä portaita kulkiessa nämä kengät voivat osoittautua joko siunaukseksi tai kiroukseksi.

Lue juttu

20 VUOTTA OOPPERAPÄIVÄN AVAUKSIA AARNO CRONVALLIN LUOTSAAMANA

Kolmen vuoden tauon jälkeen alkava festivaalikesä on monelle Oopperajuhlien työntekijälle sekä kävijöille merkityksellinen. 20 vuotta oopperapäivän avauksia luotsanneelle Aarno Cronvallille kesä 2022 on erityisen tärkeä, sillä työ päivänavausten ruorissa päättyy. Kahden vuosikymmenen matka on tarjonnut monia mielenkiintoisia kohtaamisia.

Lue juttu

Aarno Cronvallin matkassa

Oopperatuntija ja herrasmies Aarno Cronvall on avannut jokaisen ooppera-aamun Savonlinnassa jo pian 20 vuoden ajan. Tutustu hänen suosituksiinsa Savonlinnan lomalla.

Lue juttu

Vuodet Rolls Roycen ratissa

Tarttuva innostus kuuluu äänessä, kun 13-vuotisen kautensa Savonlinnan Oopperajuhlien kuoromestarina päättänyt Matti Hyökki kuvailee Oopperajuhlakuoroa: ”Kuoronjohtajalle se on suoranainen taivas, se on niin älyttömän taitava, Hyökki hehkuttaa. Mutta mitä yhteistä on Oopperajuhlakuorolla ja Rolls Roycella?

Lue juttu

Aidan tähti Yhdysvalloista - kuka on tämä kaikkien kehuma Michelle Bradley?

Sopraano Michelle Bradley on hurjassa kansainvälisessä nousukiidossa ja nähdään Oopperajuhlien Aidassa uransa kannalta todella kiinnostavalla hetkellä. Miten maalaistyttö Kentuckysta päätyi New Yorkin Metropolitaniin ja muille suurille näyttämöille?

Lue juttu

”LAPSILLENI KERRON OLEVANI OOPPERAN BATMAN”

Aina kesän alussa 13 ympärivuotista työntekijäämme saa seurakseen 1200 palkattua ja vapaaehtoista työkaveria. Kuukauden mittaisen kansainvälisen festivaalin kulisseissa tarvitaan monenlaista erityisosaamista. Tutustu neljään kollegaamme ja tehtävään, joita ilman esitys ei toteutuisi.

Lue haastattelut

Antti Holma: Kesäkuntoon

Treenaa kesäkuntoon Antti Holman opissa. ”Kaikki oopperoiden pandemia-aikaiset digitaaliset kurkotukset yleisöä kohti ovat olleet suurenmoisia, mutta ei mikään vempele toista oopperaa niin kuin elävä näyttämö orkestereineen.”

Lue Antti Holman kolumni

Huippuohjaajan ajaton Aida

”Aida on tämän tuotannon ehdoton keskushenkilö. Keskitymme hänen tarinaansa”, sanoo ohjaaja Philipp Himmelmann, jonka toteutus Giuseppe Verdin Aidasta on Oopperajuhlien kesän 2022 uutuus. Ajattomuus on avain Himmelmannin visuaalisesti vahvaan maailmaan. Millaisen Aidan saamme nähdä?

Lue haastattelu

Ludovic Tézier - monien mielestä paras

Ranskalainen Ludovic Tézier on monien mielestä maailman paras baritoni. Haastattelussa hän paljastaa mm. reseptinsä Verdin ja Puccinin draamojen tulkitsemiseen sekä kertoo siitä, miten hänen ja vaimonsa Cassandre Berthonin konserttiohjelma syntyi – ja kuka siitä päätti.

Lue haastattelu

Helena Juntunen valmistautuu Aidaan

Sopraano Helena Juntunen valmistautuu Aidan päärooliin. Rooli on hänelle uusi. Lue, miten hän opettelee roolin ja missä vaiheessa prosessia hahmo alkaa hänessä elää. Entä minkä näyttämön Helena Juntunen kokee kotinäyttämökseen?

Lue haastattelu

La dolce oopperakesä - nautintoja arjen keskelle

Meistä nyt, juuri nyt, tarvitaan toivoa ja ilonpilkahduksia. La dolce oopperakesä lupaa pieniä nautintoja, hengähdyshetkiä kaiken keskellä. ”Kakku leikataan ja syödään yhdessä jakaen. Jäljelle jää muisto vaalittavaksi ja tarina kerrottavaksi”, sanoo kakkutaiteilija Mona Tähtinen.

Lue haastattelu

Debyytti Olavinlinnassa

Mahdollisuudet esiintyä ja tilaisuudet onnistua ovat välttämättömiä alalle kasvamassa oleville taiteilijoille. Me siivitämme nuorten matkaa huipulle yhdessä kumppaneidemme Fortumin, Gasumin ja Renault’n kanssa. Lue, mitä esiintyminen Oopperajuhlilla merkitsee Iris Candelarian ja Johan Krogiuksen uralla.

Lue haastattelu

Rauhan puolesta

Sydämemme on Ukrainassa. Sota aiheuttaa meissä järkytystä, surua ja syvää huolta. Opera Europa, 220 eurooppalaisen oopperanäyttämön yhteistyöverkosto puki tuntomme sanoiksi.

Lue lisää

Uusi kuoromestari Jan Schweiger tekee mitä rakastaa

Oopperajuhlakuoron uusi johtaja Jan Schweiger ei voinut vastustaa ajatusta työnteosta kesäisessä Savossa. ”Kuorolla on aina vahva yhteys yleisöön”, hän sanoo.

Lue haastattelu

Oletko Carmen, Aida vai Tosca?

Kuka oopperan todellisista diivoista olet? Oletko Carmen, Aida vai Tosca? Testaa.

Testaa

Kaksi oopperaa yhden hinnalla

Kuka oli Busoni, musiikin harakka ja kameleontti? Ja miten hyvin Harlekiini sopiikaan yhteen Gianni Schicchin kanssa. Luvassa on hilpeä ilta. Lue Minna Lindgrenin juttu.

Lue juttu

Uusi hallituksen puheenjohtaja: "Sitoudumme rakentamaan menestystä"

”Onnistuakseen Oopperajuhlat vaatii valtavasti osaamista. Iso osa työstä ei näy yleisölle ja niin sen pitää ollakin. Tärkeintä on, että kaikki taustalla ja rakenteissa on hoidettu niin hyvin, että yleisö saa parasta”, sanoo hallituksemme puheenjohtaja Johanna Lamminen.

Lue haastattelu

Isoäiti Kristiina ja tyttärentytär Kiia: Oopperajuhlilla käydään joka kesä yhdessä

”Ostin jo oopperalaukun”, viestitti Kiia, 13, isoäidilleen Kristiinalle. Valmistautuminen alkaa hyvissä ajoin, sillä Kristiinan ja Kiian kesään kuuluu odotettu kahdenkeskinen ilta Olavinlinnassa. ”Olen iloinen siitä, että voin tarjota tämän lapsenlapselleni.”

Lue haastattelu

Gianni Schicchi - eli isä pikkusormen ympärillä

Kun paikalla on oopperakirjallisuuden häpeämättömin petkuttaja Gianni Schicchi, saavat tapahtumat odottamattoman käänteen. Sillä mitäpä ei isä tekisi lapsensa onnen eteen – ainakaan sen jälkeen, kun tytär on kietonut tämän pikkusormensa ympärille esittämällä oopperan odotetuimman aarian O mio babbino caro. Lue juttu Puccinin riemukkaasta teoksesta.

Lue juttu

”Aidosti rankinta ja hauskinta työtä, jota olen koskaan tehnyt”

25.10. vietetään maailman oopperapäivää ja katsotaan tulevaisuuteen. Meillä tulevaisuutta luodaan joka kesä, kun palkkaamme nuoria lahjakkuuksia näyttämölle ja sen ulkopuolelle. Millaisia näkymiä työelämään kesätyö avaa?

Lue haastattelut

Olavinlinnan katsomo uudistui – parempi kuin ennen

Olavinlinnan katsomo on nyt parempi kuin koskaan. Tuolit on uusittu, näkyvyys parantunut ja Suomen kesän yllätyksiltä suojaa uusi katos. Tärkeimmät asiat ovat kuitenkin muuttumattomia: Oopperajuhlien tunnelma ja linnan seiniin muurattu erinomainen akustiikka.  

Lue juttu

Oopperajuhlat rakennetaan lipputuloilla

Voidaan puhua mullistuksesta, niin valtava ponnistus neljäviikkoinen oopperafestivaali keskiaikaisessa Olavinlinnassa on. Jutussa kerromme mitä kaikkea se vaatii.

Lue juttu

”ILMAN OOPPERAJUHLIA SUOMI OLISI YKSINKERTAISESTI HARMAAMPI JA ANKEAMPI MAA”

Oopperajuhlien uusi valtuusto valittiin kolmivuotiskaudelle 7.10.2020. Haastattelimme lyhyesti valtuuston jäseniä Hanna Kososta, Liisa Suvikumpua ja Kyösti Kakkosta millaisia ajatuksia heillä on Oopperajuhlista ja valtuuston työstä

Lue haastattelut

Papagenon höyhen

Toimittaja ja muutosvalmentaja Anna Perho tutustui ensi kertaa oopperaan Olavinlinnassa ollessaan 11-vuotias, teos oli mikäs muu kuin Taikahuilu.

Lue Annan kolumni

Karita Mattilan ja Ville Matvejeffin tv-konsertti Olavinlinnasta

Kesäkuun lopulla Olavinlinnassa tallennettiin sopraano Karita Mattilan ja taiteellinen johtajan Ville Matvejeffin tv-konsertti, joka nähdään Yle Teemalla ke 1.7. klo 21, sekä Yle Areenalla. Lue musiikkituottaja Olli Tuunasen juttu konserttitaltioinnin kulisseista.

Lue juttu

Carmen ja Violetta, oopperan intohimoiset ja itsenäiset

Carmen Tuija Knihtilä ja La traviatan Violetta Marjukka Tepponen kertovat rooleistaan kesän klassikoissa. Juttu on julkaistu vuoden 2020 lehdessä.

Lue haastattelu

Koominen täysosuma

Kesän 2019 suosikkiooppera Sevillan parturi jatkaa ohjelmistossa myös vuonna 2021.

Lue juttu

Ohjaajasuuruus Fabrizio Melano tuo esiin olennaisen

Melanon ohjaus Werther nähdään Kroatian kansallisteatterin vierailuna kesällä 2021.

Lue haastattelu

Intohimolleen omistautunut

Syksystä 2019 alkaen Oopperajuhlien taiteellisena johtajana on työskennellyt Ville Matvejeff, joka valmistautuu tuomaan Olavinlinnaan ensimmäisen suunnittelemansa ohjelmiston.

Lue haastattelu

Hiuksia nostattava kesä 2020

Ruotsalainen suunnittelija Martin Bergström on luonut ilmeen Oopperajuhlien kesälle 2020, ja se on juuri niin hiuksia nostattava ja ajatuksia kohottava kuin hyvä oopperakokemus itse. 

Lue haastattelu

Elämän kabaree saapuu kaupunkiin

La traviatan ohjaaja Mariusz Treliński lataa näyttämön täyteen elokuvallista voimaa ja musikaalimaista energiaa.

Lue juttu

Carmen, maailman suosituin ooppera

Carmen, niin kuin niin monet innovaatiohuiput, on syntynyt historian taitekohdassa. Vähän sitä ennen olivat Verdi ja Wagner vieneet oopperaa eri suuntiin, vaikka kummallakin oli sama asia mielessä: tarve kehittää oopperaa yksilön draamana. Enää ei ollut tärkeätä, kuka oopperan sankari on, vaan mitä hänelle tapahtuu ja kuinka hän siihen reagoi.

Lue juttu

"Isommat roolit ovat tulossa vielä"

”Lavalla olen vahvimmillani”, sopraano Päivi Pylvänäinen esittäytyy. 36-vuotias laulaja vaalii rooleista kilpailemisen ja nopeiden voittojen sijaan hyvää elämää. Hän on valinnut pysyä haastavan alan paineissa uskollisena itselleen ja äänelleen.  Päivi Pylvänäinen palaa Bertan rooliin kesän 2021 Sevillan parturissa. Lue Päivin haastattelu, joka julkaistiin vuoden 2019 Oopperajuhlien lehdessä.

Lue juttu

Huippumuotia ja teatteria

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki suunnitteli puvut Sevillan parturiin. Tuloksena on valloittava, yhtä aikaa pursuileva ja tinkimättömän tyylikäs puvustus, jossa on tunnistettavaa Muurimäkeä, mutta teatterin ja komiikan suomin vapauksin. Tässä haastattelussa palataan suunnittelun tunnelmiin keväällä 2019.

Lue juttu

Ooppera­juhlien kesän 2021 soittolista

Koukussa oopperaan Olavinlinnassa

”Olavinlinnassa syntyy illuusio, jota emme halua rikkoa”, sanovat Jussi Huttunen ja Elise Usvalaakso. Jos perheen karkeakarvaisen kettuterrierin nimi on Aida ja sen pennut ovat Tosca, Turandot, Nabucco, Carmen ja Rigoletto, sopii olettaa, että ooppera on isäntäväelle tärkeä. Koirat on nimetty Oopperajuhlilla esitettyjen teosten mukaan, sillä ooppera on pariskunnan mielestä parhaimmillaan Savonlinnassa.

Lue juttu

“KULTTUURI YHDISTÄÄ MINUA LÄHEISTENI KANSSA”

“Minusta ooppera kuuluu kaikille ja uskon, että kun kerran sitä kokeilee niin siihen ihastuu”, sanoo Johanna Lamminen.

Hän johtaa toista vuotta Oopperajuhlien kannatusyhdistyksen valtuustoa eli toimii puheenjohtajana festivaaliorganisaation korkeimmassa elimessä, joka mm. valitsee Oopperajuhlien hallituksen ja käsittelee pitkän tähtäimen suunnitelmat.

Lue juttu
Tilaa uutiskirje