Romeon ja Julian juonitiivistelmä

Romeon ja Julian juonitiivistelmä

  1. näytös

Vauraat ja vaikutusvaltaiset Montague- ja Capulet-suvut ovat olleet vihollisia keskenään jo pitkään. Capuletit järjestävät suurenmoiset juhlat, joihin Romeo Montague ystävineen tulee kuokkavieraana. Romeo huomaa Julia Capuletin, ja onnistuu jäämään tämän kanssa kahden. Ennen kuin nuoret havaitsevat kuuluvansa keskenään riiteleviin sukuihin, he rakastuvat toisiinsa. Romeo ja hänen ystävänsä paljastuvat, ja heidän on poistuttava nopeasti.

  1. näytös

Yöllä Romeo kipuaa Capuletien puutarhaan nähdäkseen vilauksen Juliasta. Julia ilmestyy parvekkeelle ja he vannovat toisilleen rakkauttaan. He suunnittelevat häitään ja toivovat liittonsa lopettavan sukujensa väliset riidat.

  1. näytös

Romeo ja Julia menevät tapaamaan munkkiveli Laurentia, joka vihkii heidät salaa. Romeon kiivasluontoinen ystävä Stefano laulaa pilkkalaulua Capuleteista näiden talon ulkopuolella ja aiheuttaa väkivaltaisen yhteenoton. Romeo tulee paikalle ja yrittää rauhoittaa tilanteen, mutta kun Tybalt Capulet puukottaa Romeon ystävää Mercutiota, Romeo menettää malttinsa ja surmaa Tybaltin. Romeo tuomitaan elinikäiseen maastakarkotukseen.

  1. näytös

Romeo ja Julia viettävät hääyötään Julian huoneessa. Aamunkoitteessa he jättävät toisilleen pitkät ja tuskaisat jäähyväiset. Julian isä tulee tervehtimään tytärtään ilmoittaakseen, että tytär naitetaan vielä samana päivänä Pari-nimiselle sopivalle nuorelle miehelle. Julia on kauhuissaan, mutta munkkiveli Laurentilla on ratkaisu. Hän antaa Julialle taikajuoman, joka vaivuttaa hänet kuoleman kaltaiseen uneen, ja Julia laskettaisiin perhehautaan. Laurentin pitää varmistaa, että Romeo on valmiina odottamassa Julian heräämistä, jotta he pääsevät yhdessä pakenemaan. Vieraat kokoontuvat juhlimaan häitä, joiden aikana Julia vaipuu elottomana maahan. Hänet viedään perheen hautakammioon.

  1. näytös

Romeo löytää elottoman Julian kryptasta. Tieto veli Laurentin salaisesta taikajuomasta ei ole tavoittanut häntä. Surusta suunniltaan hän tyhjentää myrkkypullon kuollakseen yhdessä Julian kanssa. Kun Romeo makaa kuolleena, Julia herää. He ehtivät vannoa ikuista rakkauttaan hetkeä ennen Romeon viimeistä henkäystä. Julia seuraa häntä iskemällä veitsen sydämeensä.